Cinemeccanica Victoria projector

In 1960 bestonden zes fabrikanten voor universele 70/35mm projectoren ['Film', januari-februari 1960], later gevolgd door nog minstens vier maar slechts één ander merk maakte hier opgang. Tuschinski, Nöggerath en Bellevue kochten de goedkopere Italiaanse Cinemeccanica Victoria-8 projectoren voor 70/35mm, Tuschinski kocht tevens de Victoria-10. Deze had minder lichtopbrengst als de DP70 omdat de vlinder langzamer was. Over deze in 1961 ontwikkelde projector adverteerde Rank Precision Industries in 1963: "De 70mm Cinemeccanica installatie die wij leverden aan het T.T. Grand Theater te Rotterdam werd treffend gekenschetst door de volgende uitspraak: Indien er een Oscar bestond voor de beste filmpresentatie, dan zou deze beslist aan Cinemeccanica worden uitgereikt" [NWC, 4-1-1963]. Ironisch genoeg werd toen daadwerkelijk een Oscar voor een projector toegekend maar aan concurrent Philips DP70.

In 1967 adverteerde Cinemeccanica leverancier Pretec met "70mm film is uw grote toekomst" [NWC, 19-5-1967] maar in hetzelfde blad werd bij de "Hoogste bekroning voor Fernhout voor SKY OVER HOLLAND" in Cannes het 70mm formaat niet eens genoemd, zodat het zichtbaar op zijn retour was.

In 2004 was Cinemeccanica een van de grootste projectorfabrikanten ter wereld en de Victoria-8 "die slechts twee procent van de totale productie uitmaakt, wordt nog geproduceerd omdat hij geschikt kan worden gemaakt voor 70mm. De Victoria 8 bevat veel verschillende onderdelen en is relatief moeilijk om te maken" volgens Frank de Neeve [Holland Film Nieuws, juni 2004, zie ook cinemeccanica.eu/ en Classic 70mm projectors by Nigel Wolland, in Digital & 65mm, 2010].

BIOSCOPEN
Incomplete lijst bioscopen ooit met Cinemeccanica Victoria projectie:
Amsterdam: Bellevue. Noggerath. Tuschinski
Arnhem: Rembrandt
Den Haag: Passage
Lelystad: Aviodrome (Imax model)
Rotterdam: Cinerama. Grand. Pathe Schouwburgplein. Thalia